Proč mít vlastní doménu 2. řádu?

Při registraci své webové stránky automaticky získáváte základní doménu cokoliv.pageride.cz. Je také možné url adresu zjednodušit a pořídit si vlastní doménu 2. řádu, např: cokoliv.cz. Systém PageRide umožňuje takovou doménu zakoupit nebo napojit. Vše lze nastavit v administraci účtu v záložkách Moje stránky / Správa domén / Přidat doménu.

Adresa vaší stránky je důležitá. I když si v dnešní době návštěvníci stránek většinou nepamatují adresu vaší stránky a k vašim stránkám přistupují přes vyhledávání ve vyhledávačích (Google, Seznam, atd.), je několik zásadních důvodů, proč si doménu 2. řádu pořídit:

  • Doména 2. řádu ukazuje známku profesionality a jistotu, že to se stránkami myslíte vážně. Zkušený uživatel internetu by určitě váhal, zda v e-shopu s doménou 3. řádu zakoupí nějaké zboží.

  • Domény 2. řádu jsou levné a každý může jednu vlastnit. Cena se pohybuje kolem 200,- Kč nebo 10,- Euro na 1 rok.

  • Vyhledávače (Google, Seznam, atd.) upřednostňují ve výsledcích stránky, které mají doménu 2. řádu. Stránky s doménou 3. řádu mají nižší hodnocení a zobrazují se tedy ve výsledcích níže.

  • Hodnocení vašich stránek ve vyhledávačích (Google, Seznam, atd.) se váže k adrese vaší stránky. Pokud si dnes myslíte, že doménu 2. řádu nepotřebujete, a za pár měsíců až let se vaše stránka stane populární a získáte díky dobrému hodnocení ve vyhledávačích vysokou návštěvnost, změna adresy (z domény 3. řádu na doménu 2. řádu) pro vás bude znamenat ztrátu hodnocení ve vyhledávačích. Vyhledávače vyhodnotí adresu domény 2. řádu jako nově vytvořené stránky. Některé vyhledávače jsou schopny zaznamenat změnu adresy a převést hodnocení na novou doménu 2. řádu, ale tento proces nějaký čas trvá a i tak má pro hodnocení vaší stránky (ve vyhledávačích) negativní efekt.

  • Některé vyhledávače (např. Google) upřednostňují stránky podle stáří domény 2. řádu. Čím déle je stránka evidována ve vyhledávačích, s aktuálními a novými informacemi, tím vyšší hodnocení od vyhledávače získává. Pokud se při vytváření stránky rozhodnete zakoupení domény 2. řádu oddálit, ale v budoucnu ji budete potřebovat pro svou stránku (např. při vytváření vizitek), je potřeba počítat s tím, že vaše doména 2. řádu bude úplně nová a u vyhledávačů bude muset nejprve získat nějaké hodnocení, aby ji zobrazili ve výsledcích. Kdybyste rozhodnutí o zakoupení domény 2. řádu udělali dříve, vaše doména 2. řádu už mohla mít nějakou historii ve vyhledávačích a ty by ji tak vyhodnotily jako ověřenou a hodnotnou pro vyhledávání.

  • S doménou 2. řádu lze vytvořit i e-mailovou schránku. Vaše e-mailová adresa pak působí profesionálněji a v některých případech je i lépe zapamatovatelná. Například pokud máte osobní stránky a ne moc rozšířené příjmení (např. Hadinger), vaše e-mailová adresa může mít adresu tomas@hadinger.cz . V kontaktech na vašem e-shopu pak vždy vypadají profesionálněji adresy obchod@nazeveshopu.cz, podpora@nazeveshopu.cz než nazeveshopu@seznam.cz, podpora-nazeveshopu@seznam.cz.

  • Doména 2. řádu je oproti doméně 3. řádu kratší, lépe zapamatovatelná, působí reprezentativněji na vizitkách, reklamních předmětech, v textových odkazech na internetu, na sociálních sítích atd.

Pár tipů pro vytvoření domény 2. řádu

Pro správné zobrazení ve vyhledávačích je důležitý správný název domény. Název domény by měl být krátký a snadno zapamatovatelný. Ideální je použít v doméně jedno klíčové slovo. Nedoporučuje se používat v doméně pomlčku. Ať už to myslíte se stránkami jakkoliv vážně, doména 2. řádu by pro vás měla být prioritou

Pokud se z nějakých důvodů rozhodnete pro zrušení vašich stránek, doménu 2. řádu rušit nemusíte, ale můžete ji nadále udržovat ročním poplatkem. Mnoho spekulantů tyto domény totiž kupuje a pak nabízí na prodej za peníze. Pokud měla vaše doména 2. řádu dobré hodnocení, na adresu domény 2. řádu pak překupníci vkládají reklamy, aby tak získali nějaké peníze z vašich původních návštěvníků. Pokud by se vám tedy název domény 2. řádu mohl hodit i v budoucnu, můžete o něj navždy přijít, necháte-li doménu vypršet. Doména 2. řádu není spjata s naším systémem, můžete ji tedy v budoucnu spojit i s jiným systémem pro tvorbu webových stránek, nebo si nechat vytvořit stránky od nějaké firmy, která vaši doménu 2. řádu napojí na vytvořené stránky.